ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA DIG IT

Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da će se u ponedjeljak 21. ožujka 2022. godine u 11:30 sati na FESB-u u dvorani A100, održati Završna konferencija projekta „Dig IT – Izrada standarda zanimanja i standarda kvalifikacija u djelatnostima računarstva“. Konferencija se može pratiti uživo putem poveznice: stream.fesb.hr.

Riječ je o projektu financijske vrijednosti od 3.791.506,00 kuna koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda, financijsko razdoblje Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., iz poziva Provedba HKO-a na razini visokog obrazovanja  UP.03.1.1.03.

Iznos sufinanciranja je 100%, Europski socijalni fond financira 85% i Republika Hrvatska 15%.
Projekt je počeo 22.03.2019.godine te s trajanjem od 36 mjeseci završava 22.03.2022.godine.

Nositelj projekta je Sveučilište u Splitu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a Partneri na Projektu su Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstvaSveučilište u Rijeci, Tehnički fakultetSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija te Sveučilište u Dubrovniku, Odjel za elektrotehniku i računarstvo.

Opći cilj bio je unapređenje kvalitete visokog obrazovanja kroz primjenu HKO-a, dok je osnovni cilj projekta bio unaprjeđenje relevantnosti nastavne djelatnosti četiri fakulteta i jednog sveučilišnog odjela koji izvode studijske programe iz područja računarstva, putem tri niza aktivnosti:

  • izrade standarda zanimanja i kvalifikacija za ključna područja računarstva te unaprjeđenja četiri preddiplomska i pet diplomskih sveučilišnih studijskih programa iz područja računarstva;
  • unaprjeđenja postupaka izrade, evaluacije i izmjene studijskih programa kroz razvoj dva odgovarajuća softvera te unaprjeđenja propisa sustava kvalitete;
  • jačanja nastavničkih kompetencija visokoobrazovnih djelatnika i izradu dva softvera za povezivanje studenata s tržištem rada

Aktivnosti na Dig IT projektu su zanimljive za sve uključene institucije visokog obrazovanja jer su u direktnoj vezi sa razvojem novih i postojećih studijskih programa Računarstva.
U sklopu projekta radilo se na izradi 4 standarda zanimanja i 4 standarda kvalifikacija za ključna područja računarstva, koja se danas afirmiraju i koja će biti sve značajnija, a to su:  Magistar inženjer računarstva – smjer podatkovne znanostiMagistar inženjer računarstva – smjer računalno inženjerstvoMagistar inženjer računarstva – smjer softversko inženjerstvo te Prvostupnik računarstva, na osnovu kojih će se unaprijediti relevantnosti nastavne djelatnosti 4 fakulteta i 1 sveučilišnog odjela koji izvodi studijske programe iz područja računarstva.

Tijekom provedbe projekta članovi projektnih timova su organizirali više radionica na FESB-u, FER-u, FERIT-u, RITEH-u i UNIDU-u te proveli anketiranje relevantnih poslodavaca iz područja računarstva. Cilj radionica bio je informiranje poslodavca iz područja računarstva o Dig IT projektu te dobivanje kvalitetnih povratnih informacija o potrebnim kompetencijama i kvalifikacija radnih mjesta, potrebnih tijekom procesa izrade standarda zanimanja i standarda kvalifikacija, s ciljem što boljeg usklađivanja sustava visokog obrazovanja s potreba tržišta rada.

Radujemo se Vašem dolasku!

Oznake: